Stravovanie v tehotenstve

Zdravá výživa v tehotenstve môže podporiť správny vývoj plodu, ako aj zaistenie zdravia budúcej mamičky. Žena by mala pribrať v tehotenstve 8-12 kilogramov. Práve zdravé potraviny a ich optimálny konzum nám to môže zabezpečiť. V lekárni sa v dnešnej dobe dá kúpiť všetko od vitamínov, stopových prvkov po rôzne iné výživove doplnky. Môj názor je, pokiaľ to nie je nevyhnutné a lekár neprikáže inak, snažiť sa do jedálnička zaradiť dostatok pestrej zeleniny a ovocia, kvalitných bielkovín a tukov. Tu je niekoľko typov, o čo si obohatiť svoj jedálny lístok.

Bielkoviny. V tehotenstve by sme mali mať dostatočný prísun bielkovín denne, ktorý je dôležitý pre správny vývoj plodu. Pod pojmom dostatočný prísun, sa myslí cca 80-90g bielkovín denne. Je normálne, že nie každý deň máte chuť na mäso, a preto môžete stravu obohatiť aj inými zdravými živočíšnymi bielkovinami ako je mlieko, kvalitný biely jogurt, vajcia... Osobitne, dobrým zdrojom esenciálnych aminokyselín, je tvaroh. Výborným zdrojom bielkovín sú aj rastlinné bielkoviny, medzi ktoré zaraďujeme strukoviny, orechy, semiačka -  tekvicové, ľanové alebo slnečnicové, (nič nemôžete pokaziť dobrou šošovicovou polievkou). Živočíšne a rastlinné bielkoviny by ste mali konzumovať v pomere1:1.

image

Vitamíny. Tehotná žena potrebuje viac ako kedykoľvek inokedy dostatočný a pestrý prísun vitamínov. Doporučuje sa 400g ovocia a zeleniny denne, pričom sa kladie dôraz na ich pestrosť a minimálnu stratu vitamínov pri ich tepelnej príprave. Veľký dôraz sa kladie najmä na kyselinu listovú. Dostatok kyseliny listovej zabezpečí dostatočný a pravidelný príjem zelenej listovej zeleniny.

Pozor, veľká časť kyseliny listovej sa ničí varom. Preto si dávajte pozor pri jej spracovaní.

Sacharidy. Sacharidy konzumujte s mierou. Ak je to možné, výrobky z rafinovaného cukru sa pokúste čo najviac obmedziť zo svojho jedálnička. Vhodnejšie sú zdravé sacharidy v podobe ovocného cukru. Ak chcete doplniť zdravé sacharidy na svoj tanier, určite dajte prednosť čerstvému a sušenému ovociu, orieškom a cereálnym tyčinkám. Významným zdrojom sacharidov sú  aj zemiaky, ryža, cestoviny, obilniny a výrobky z nich, predovšetkým z celozrnnej a tmavej múky.

Soľ. Soľ ako taká zadržiava tekutinu v organizme. Nie je však vhodné ju úplne vylúčiť. Optimálny príjem soli pre tehotnú ženu je asi 3 gramy denne. Sledovanie soli je vhodné hlavne pre ženu, ktorá trpí opuchmi nôh.

image