Prebratie v Saudi

Keď som sa zobudila, začala som snoriť po byte. Zistila som, že v byte som úplne sama, nie je tu nikoho, kto by mi v čomkolvek poradil. V Saudi, žena nemôže ísť sama po ulici, takže som sa citila uveznená. Nevedela som kde je obchod, ako idú autobusy do práce, absolútne nič. 

V domnení, že som v ubytovni, kde sú všetko zamestnanci nemocnice, išla som o poschodie nižšie a zazvonila som na dvere. Otvoril mi arabský chlapec, asi 18 ročný. Šok! Neviem kto z nás bol viac v šoku, či on, že vidí európsky ženu bez abaye (to je ten čierny hábit, v ktorom tu musia ženy chodiť), len v tričku a legínkách alebo ja, že sú tu normálne arabské rodiny. Chalan hovoril po anglicky, tak mi povedal, že nejaké dievčatá z nemocnice sú o poschodie nižšie, že nech vyskúšam tam. 

Tak som skúsila a opäť nič, ďalšia arabská rodina. Na tretie dvere som to už skúšať nešla. V depresiách, nešťastná som sa vrátila do bytu, netušiac čo budem robiť. O chvíľu prišiel ochrankár a priniesol mi nejaké jedlo a vodu. Pýtala som sa ho na dievčatá z nemocnice, ale po anglicky moc nehovoril, skúšala som to rukami, nohami, žiaľ bez výsledku… Odišiel.

Tak som si v depresiách a s plačom na krajíčku ľahla do postele. Asi o hodinu prišiel naspäť aj s kamarátom, čo vedel trochu po anglicky. Tak som sa ho hneď opýtala na dievčatá z nemocnice, najlepšie Češky alebo Slovenky, povedal… “Áno sú tu, ale v druhom vchode.”Prehodila som cez seba abayu a tak ako som bola, išla som s ním, aby mi ukázal kde to je.

Keď baby otvorili dvere a začali na mňa po česky, od úľavy som sa skoro rozplakala. Zostala som u nich asi hodinu, povedali mi zhruba, čo ma čaká na druhý deň v nemocnici, dali mi dobré rady, povedali, že tu nie je žiaden sľubovaný bazén, ani telocvičňa a ja som sa vrátila späť do svojho prázdneho bytu o niečo málo s lepšou náladou, ale naozaj len o 

Rodine som napísala krátku sms, že som ok, ale že volať si nebudeme. To by som totiž vôbec psychicky nezvládla a išla som spať so slzami v očiach. 

Kufor ostal nerozbalený, bola som presvedčená, že na druhý deň sadám na lietadlo a idem domov.

saudi saudiarabia kaupand poa