Keď sa pôrod nepodarí, ako ste snívali

Každá z nás má určitú predstavu svojho pôrodu. Snívame, ako budeme zvládať kontrakcie, skákať na fit lopte, predýchavať a prežívať všetko spolu s partnerom. No najviac snívame o momente,  keď ho uvidíme, keď nám ten malý uzlíček, ktorý sme predtým nosili pod srdcom položia na prsia a my ho prvýkrát pohladkáme, pobozkáme, ucítime jeho vôňu. Takéto predstavy sú o to intenzívnejšie, ak ste prešli prípravou na pôrod. Je jedno, či to bolo formou kurzu, alebo samo prípravou, jednoducho vieme,  prečo je to všetko dôležité. 

Žiaľ, pôrod je vec, ktorá sa naplánovať nedá a naše predstavy môžu ostať nenaplnené. A to isté sa stalo aj mne. 
Môj drobček sa rozhodol neotočiť hlavičkou dolu. Skúšala som asi všetko. Je veľa alternatívnych metód na otočenie miminka v brušku, a ja som si veľa z nich vyskúšala na vlastnej koži. Ale nič nepomáhalo, jednoducho mal  vlastnú hlavu a rozhodol sa neotočiť. 

Na začiatku som bola rozhodnutá rodiť spontánne a teda som sa pripravovala na pôrod koncom panvovým. Takýto pôrod má svoje špecifikácie a samozrejme aj riziká. Jedno z takýchto špecifikácii je aj váha dieťatka. Pokiaľ miminko presiahne určitý váhový limit, spontánny pôrod sa už neodporúča pre vysoké riziká. 
A presne túto podmienku sme prešvihli. Pôvodne to vyzeralo, že budem rodiť ešte pred termínom pôrodu, pretože som bola otvorená na 2 cm. Ale ako som už povedala, môj drobček mal vlastnú hlavu a potiahli sme až do termínu. S váhou bol síce na hranici odporúčaného prekročenia, ale to bolo pre mňa riziko, ktoré som už podstúpiť nechcela. 

A tak ma prijali na cisársky rez. Takúto možnosť som pôvodne vôbec neprijímala a veľmi som sa jej bránila. Niekoľko dní som poriadne preplakala, kým som sa so všetkým zmierila. Nemôžem povedať, že by sa mi to úplne podarilo. Doteraz si pamätám ten pocit ľútosti a zlyhania tesne pred pôrodom.

No napriek tomu, že to nebol môj vysnívaný pôrod, bol to pekný pôrod a mnohé z mojich predstáv boli splnené. Niekedy vám život postaví do cesty prekážky, pri ktorých až na konci pochopíte, prečo ste ich mali prekonať. 
O tom, ako aj sekcia môže byť pekný pôrod v ďalšom blogu.