Hypnopôrod z pohľadu pôrodnej asistentky

Tento blog bude niečo ako recenzia, môj subjektívny pohľad na kurz hypnopôrodu, ktorý som absolvovala ako budúca mama. Preto možno nie všetci budete so mnou súhlasiť, ale pokúsim sa vám povedať všetko, čo sa mi páčilo, ale aj nepáčilo. 
 
Prečo som sa rozhodla ísť na hypnopôrod?
Musím sa priznať, že hypnopôrod ma vždy veľmi zaujímal a bola som na neho zvedavá. Dlho som uvažovala, či si sama neurobím lektorský kurz hypnopôrodu. No potom, čo som otehotnela som sa rozhodla, že najskôr ho absolvujem ako budúca mamička. Poznáte to, osobná skúsenosť je vždy lepšia ako teória. Jednoducho, tú časť psychologického vzdelania vo mne nikdy nezapriem. A práve hypnopôrod je krásna symbióza pôrodníctva a psychológie. 

Čo je hypnopôrod?
Pod pojmom hypnopôrod si nemôžete predstavovať žiadnu hypnózu. Nič také, že by rodiaca žena ani nevedela, že rodí, nepociťovala žiadnu bolesť, alebo niečo podobné. Všetko je to o nastavení mysle, v podstate sugescii a relaxácii. Veľmi tomu napomáha, že počas hypnopôrodu by sa nemali používať slová ako bolesť alebo kontrakcia, ale vlna a tlak. Čo je na jednej strane super, ak sa niekto bojí pôrodu, kvôli bolesti, ale na druhej strane si to neviem predstaviť v praxi. 


Tým, že je hypnopôrod o sile mysle a relaxácii, tak by mal navodiť pokojný a kľudný pôrod. Čo je úžasné a zažiť takýto pôrod je sen každej ženy. Myslieť si však, že Vám toto zaobstará jeden víkendový, alebo 5-týždňový kurz je naivné. Je veľmi dôležité vedieť, že nato aby ste dosiahli úplne uvoľnenie tela a mysle počas pôrodu je potrebné oveľa viac času venovať relaxácii a učeniu sa ako uvoľniť svaly tela. 
 
A to je jedna z vecí, ktorá sa mi zdala byť nedostatočná. Na kurze Vám povedia druhy relaxácie, ktoré môžete využiť. A toto je super, pretože nie všetko môže vyhovieť všetkým. Takže máte možnosť si vybrať tú svoju. Ale všetky tie relaxácie, už musíte robiť až do pôrodu doma sami. Čo je podľa mňa v tejto uponáhľanej dobe, niekedy ťažké. Relaxácia alebo meditácia v tehotenstve je veľmi prospešná. Poznám to sama na sebe, že nájsť si čas medzi prácou, domácnosťou, pohybom a prípravou výbavičky je náročné (a to ešte nemám druhé dieťa).
 
Čo sa mi ale veľmi páčilo bolo, ako sa intenzívne venovali relaxačnému dýchaniu do bruška. Vedieť správne dýchať do brucha a vydržať takto dýchať, čo najdlhšie v prvej dobe pôrodnej je dobré pre uvoľnenie svalstva, a tým prospešné k otváraniu krčka maternice.

 
Dýchanie v druhej dobe pôrodnej opísali ako spôsob vydýchania. V dnešnej dobe zdravotníci prikazujú tlačiť, zatiaľ čo hypnopôrod hovorí o akomsi dýchaní do pošvy a vizualizácii otvárajúceho sa kvetu. Neustále ostať uvoľnená a všetko nechať na vypudzovací reflex. Tento proces si vôbec neviem predstaviť, pretože som ho nedostala dobre vysvetlený a vôbec sme ho necvičili. Pustili nám len video.
 
Pre mňa ako zdravotníka je to úplne rozpoluplné s tým, čo ma naučili a čo viem zo svojej praxe. Väčšina žien opisuje, že v druhej dobe pôrodnej majú silný pocit na tlačenie a veľmi ich to núti tlačiť. Takže, nie v praxi si to predstaviť neviem, ale to je možno naozaj spôsobené tým, že túto skúsenosť jednoducho nemám. 
 
Môj názor
Vo všeobecnosti možno povedať, že hypnopôrod treba brať ako jeden z prístupov k pôrodu. Je absolútne iný a viac zameraný na psyché. Ak ste pragmatický typ človeka, zameraný na informácie a chcete mať čo najviac vedomostí o pôrode, chode nemocnice a starostlivosti o novorodenca, tak hypnopôrod možno nebude to pravé pre Vás. 
 
Ak Vás zaujíma, či si vyberiem tento spôsob pôrodu, tak rovno hovorím, že neviem. Asi to nechám na svoje vlastné pocity a okolnosti, ktoré neovplyvním. Ale som rada, že tieto vedomosti mám a tým aj možnosť výberu.