Dojčenie po cisárskom reze

Mnohé ženy sa boja, že v prípade pôrodu cisárskym rezom budú mať problém s dojčením, alebo nebudú môcť dojčiť vôbec.

V zásade je tvorba mlieka ako aj po vaginálnom, tak aj po cisárskom reze rovnaká. 

Tu je niekoľko rád, ako čo najrýchlejšie a najmenej stresovejšie rozbehnúť dojčenie.

 

Dojčiť skoro a často

Ideálne je, ak Vám dieťatko priložia ešte na operačnej sále. Kontakt koža na kožu a prvé prisatie je jeden z prvých faktorov podpory dojčenia. Jasné, že nie vždy je to možné, či už z dôvodu zdravia dieťaťa alebo matky. Nezúfajte, aj keď vám takáto možnosť nebola dopriata. V kontakte koža na kožu môžete pokračovať potom, čo budete mať bábätko pri sebe. 

Ak ste od dieťatka oddelená z akýchkoľvek dôvodov, netreba sa trápiť, či ste začali dojčiť do 24hod. alebo 48hod. Dôležité je, aby ste potom čo to bude možné, prikladali svoje dieťatko čo najčastejšie.

image

Ak sa inák nedá

Ak teda dieťatko nemáte pri sebe, odporúčam začať s odsávaním, hneď ako Vám to váš pooperačný stav dovolí. Odstriekavať treba často. Na začiatku sa vám nepodarí viac ako pár kvapiek. To je normálne. Toto mliečko sa volá kolostrum, a aj keď ho je málo, je veľmi výživné a pre vaše dieťatko cenné. S nástupom mlieka nezabúdajte aj na masáž prsníkov, ako prevenciu hrčiek.

Nepoužívajte cumlík 

Do doby, kým dieťatko nemôžete dojčiť, vyhnite sa kŕmeniu fľašou a používaniu cumlíka. V takýchto prípadoch je dobré dieťa kŕmiť skúmavkou, striekačkou alebo lyžičkou. Dieťa dostáva všetky živiny z mlieka, ale nezvyká si na tvar cumlíka. Ak len dokrmujete, môžete použiť laktačnú pomôcku na prsník.

image

Nájisť si polohu

Pri výbere polohy po cisárskom reze je najdôležitejšie, aby ste čo najmenej zaťažovali operačnú ranu, a aby poloha bola čo najpríjemnejšia pre vás . 

Najviac odporúčané sú polohy v ľahu na boku. Na začiatku požiadajte zdravotnú sestru alebo svojho partnera o menšiu asistenciu. Predsa len ste po operácii a vaša pohyblivosť je sťažená. 

image

Ďalšou pozíciou, ktorá môže byť pohodlná, je bočná futbalová poloha. Sadnite si, položte dieťa na vankúš pozdĺž vášho boku, tak že hlavička smeruje k prsníku.

image

Zo začiatku bude možno ťažké nájsť "pohodlnú" pozíciu. Pokúste sa, čo najviac experimentovať, aby ste získali čo najpohodlnejšie miesto. Neváhajte požiadať o pomoc personál, aby ste získali čo najviac skúseností ešte v nemocnici. 

Vhodnou pomôckou môžu byť aj vankúše. Je jedno, či sa rozhodnete pre špeciálne dojčiace vankúše alebo obyčajné. Hlavne, aby sa vám pohodlne dojčilo.

 

Povzbudenie

Dojčiť sa teda dá tak isto dobre po cisárskom reze, ako aj po spontánnom pôrode. Problémy s tým spojené sú často psychického charakteru. Žena sa niekedy necíti byť matkou, či už preto, že neprežila “normálny” pôrod, alebo pre dlhšie odlúčenie od dieťaťa. Taktiež únava spojená s pooperačným stavom tomu nijako nepridáva a odráža sa pri tvorbe mlieka. 

Ale tak to nie je. Každá žena, ktorá porodila, či spontánne, kliešťami alebo cisárskym rezom, je tak isto dobrou matkou, ako ktorákoľvek iná žena. 

Preto odporúčam hlavne veľa trpezlivosti a chute bojovať. Možno sa vám to niekedy bude zdať ako beh na dlhé trate, ale ono to príde. Viete ako sa hovorí, s láskou a trpezlivosťou sa dá všetko prekonať. V tomto prípade to platí niekoľkonásobne.