Cvičenie v tehotenstve

Tehotenstvom prichádza v tele matky k mnohým fyzickým zmenám. Všetky tieto zmeny vedú k vytvoreniu harmonického prostredia pre zdravý vývoj dieťatka. Avšak, môžu prispieť aj k mnohým ťažkostiam, individuálne prežívaných každou ženou, ktoré viac alebo menej vedú k dyskomfortu.

Je všeobecne známe že pravidelný pohyb je zdraviu prospešný. A tak je to aj v tehotenstve, primeraná pohybová aktivita prospieva krvnému obehu i látkovej premene. Pri pohybe sa zrýchľuje krvný obeh, trénujú sa svaly a pripravujú sa na pôrod. 

image

Cvičenie sa však nesmie preháňať. Jedno z hlavných Pravidiel, ktorého by ste sa mali držať počas cvičenia v tehotenstve je Všetko s mierou. Počúvať svoje vlastné telo a pokiaľ Vám niečo nerobí dobre, aj keď ste daný šport pred tým aktívne vykonávala, dať si radšej prestávku, poradiť sa s lekárom a pokračovať ďalej po pôrode.

Niekoľko odporúčaných zásad pri cvičení:

-      ak trpíte nejakou chorobou, napr. tehotenskou cukrovkou, anémiou, vysokým krvným tlakom a inými, alebo ste mali v predchádzajúcom tehotenstve mala predčasný pôrod, poraďte sa o cvičení so svojím lekárom

-      dodržiavajte pitný režim a dávajte pozor na prehriatie

-      ak ste pred tehotenstvom pravidelne necvičila, začnite pozvoľna

-      vyvarovať sa riziku nárazu a pádu a vynechajte cviky so skokmi

image

Vhodné je:

-       plávanie – voda nemá byť teplejšia ako 37 oC, plávanie je bezpečné a zdravé, voda telo nadnáša. Vo vode sa odľahčia najviac zaťažené kĺby a dolné končatiny. 

-       cviky na svalstvo panvového dna v rámci prípravy na pôrod

-       prechádzky a tanec sú tiež vhodné

-       špeciálna tehotenské cvičenie

-       gravidjoga

image