Ako sa rodí v Saudi 4

Prečo neurýchliť pôrod, ak je s čím

Naposledy som písala o prahu bolesti, epiduraly a cisárskych rezoch. Na konci blogu som spomínala, ako v Saudi vo veľkom používali medikamenty. Jeden z najobľúbenejších liekov pri pôrode bol Oxitocín.

Na začiatok malá definícia Oxitocínu. Je to liek podávaný v prípade, ak sú pôrodné kontrakcie príliš slabé a pôrod je veľmi zdĺhavý. Prípadne, ak treba pôrod vyvolať pre komplikácie, alebo je žena dlho po termíne pôrodu.  

V nemocnici bolo podmienkou na prijatie ženy do pôrodnice, aby bola otvorená na 2-3 cm. Bolo úplne jedno, či s bolestiami alebo bez. Prípadne stačilo, ak bola otvorená aj na 1 centimeter, ak mala bolesti (kontrakcie). Niekoľkokrát som zažila príjem rodičky otvorenej na jeden centimeter. Monitor ukázal dve kontrakcie pri otáčaní sa na bok (sama som pri nej stála a kázala sa jej pootočiť, takže som si bola istá, že je to spôsobené pohybom) a oni ju prijali ako rodiacu ženu. Keď som sa snažila vysvetliť, že to nie sú skutočné kontrakcie, vôbec ma nebrali do úvahy. Odpoveďou mi bolo: Máme policy a tie musíme dodržiavať.“

Takáto žena bola na pôrodnej sále aj niekoľko hodín, prípadne dní bez činnosti. Keďže som pracovala v súkromnej nemocnici, každý deň sa platil. A lacné to nebolo. Takže čo sa nakoniec stalo? Pôrod jej vyvolali Oxitocínom. Tým pádom bolo potrebné sledovať ozvy plodu a silu kontrakcií. Ženu napojili na CTG monitor (kardiotokograf /CTG - stroj na meranie oziev srdca plodu a kontrakcie maternice – bolesti), čím ju pripútali na dlhé hodiny na lôžko a nemohla sa hýbať.

Najhoršie bolo, že Oxitocín používali v podstate štandardne. Skoro u každej rodičky ho použili na podporu bolestí. Oxitocín spôsobuje príliš dlhé a silné kontrakcie, ktoré prichádzajú v kratších intervaloch. Pôrod vyvolaný Oxitocínom je opisovaný ako bolestivejší, než pôrod prirodzený.

Pri takto silných kontrakciach si aj ženy, čo mali na začiatku akú takú vôľu porodiť bez utišujúcich prostriedkov od bolesti (napr. epiduralom), si ich nakoniec aj tak pýtali.

Týmto blogom by som nerada vyvolala dojem, že som úplna odporkyňa Oxitocínu, ako prostriedku na vyvolanie alebo zosilnenie pôrodnej činnosti. To rozhodne nie. Sú prípady, kedy je nutné pre komplikácie pôrod vyvolať, alebo naopak bolesti trochu zosilniť. Nie vždy je Oxitocín zlou voľbou lekára. A opäť v tomto musím vyzdvihnúť naše pôrodníctvo. Pretože proti tomu Saudskému sme mi tam, kde oni budú za 10 rokov.

image