Ako sa rodí v Saudi 2

Prvé vyšetrenie

V poslednom blogu som opísala pôrodnú sálu, jej približné vybavenie, rodinných príslušníkov pri pôrode a návštevy v čase hospitalizácie.

Dnes by som sa rada venovala príchodu do nemocnice a prvému vyšetreniu.

Keď rodiaca žena príde do pôrodnice, je ju treba vyšetriť aby sa vedelo na koľko centimetrov je otvorené a či naozaj rodí. Bežný postup na celom svete. Nie tam. Ženy to nemali radi, bránili sa tomu, strašne kričali, plakali a kopali. Niekedy podpísali reverz, že odmietajú vyšetrenie a išli domov (v týchto prípadoch sme vedeli, že nerodia, lebo väčšinou 5 hodín nato prišli so skutočnými bolesťami a to sa už vyšetriť nechali).

Na začiatku som tomu vôbec nerozumela prečo sa tomu tak bránia a niektoré mali až hysterické záchvaty (nepreháňam). Ja viem že toto vyšetrenie nie je príjemné a niekedy bolestivé, ale aj tak sa mi ich reakcie zdali byť prehnané. Snažila som sa im všetko vysvetliť pred vyšetrením, po celú dobu vyšetrenia som sa  s nimi rozprávala, držala som ich za ruku a všetko prebiehalo veľmi pomaly. Niekedy to pomohla, niekedy nie.

Lekárky,  boli iba ženy, nikdy nie muži, to by neakceptovali a pri vyšetrení bola len lekárka, sestra a pacientka. Takže aj súkromie bolo maximálne zachované.

Raz som mala incident s jednou doktorkou. Mali sme pacientku, ktorá sa bránila vyšetreniu. Strašne kričala plakala a kopala, jednoducho akémukoľvek pokusu o vyšetrenie sa bránila. Nepomáhalo nič. Doktorka mi nakázala: 

„ Chyťte jej nohy a držte ich silno od seba kým ju vyšetrím.“

V prvom momente som si myslela, že zle rozumiem. Predsa len, cudzí jazyk, cudzí prízvuk. Tak som opýtala, či som porozumela. Keď doktorka povedala že áno, začala som si dávať dole rukavice so slovami: 

„ Ak tu chcete znásilňovať ženy, tak bezo mňa.“  

Na miesto mňa si zavolala dve Filipínky, tie ženu chytili a doktorka ju vyšetrila.

Celý ten ich odpor k vyšetreniu bol zvláštny. Nie som si istá, či to bolo spôsobené strachom z bolesti, neistotou alebo nedôverou, prípadne úplne niečím iným. Ale ak Vám žena plače len keď sa priblížite s rukou k jej intímnym miestam. Kričí pri výtere z pošvy (výter sa robí umelohmotnou paličkou tenšiu ako špajdľa, pričom vyšetrovacie páky, zrkadlá sa nepoužívali) „Vytiahnite to von, neznesiem to tam!“.

Nedá sa neopýtať „Čo sa to deje u nich doma za zavretými dverami?“. 

image

 

image