Ako sa rodí v Saudi

Ahojte, vo svojich blogoch som doteraz písala o Saudi, o jej doprave , jedle , o tom ako sme trávili voľný čas a o všetkom inom čo mi napadlo. Hoc témy možno boli zaujímavé a mnohým ľuďom sa páčili, vyzerali skôr ako cestovateľské než ako blogy pôrodnej asistentky. Tak som sa rozhodla, že nasledujúce blogy budem venovať pôrodom. Ale nechcem úplne opustiť tematiku Saudi, takže začnem tým, ako vyzerá pôrod v Saudskej arábii.

O tom ako sú Saudské nemocnice nadupané technikou som už písala. Každá žena počas pôrodu má svoju vlastnú izbu, ktorú neopúšťa v priebehu celého pôrodu. Teda, izba slúži, aj ako pôrodný box, aj ako čakačka. Na izbe je sedačka pre rodinných príslušníkov, veľký LCD televízor a vlastné kúpeľňa so sprchou a toaletou. Samozrejme je tam aj posteľ, ktorá v prvej dobe pôrodnej slúži ako lôžko a v druhej dobe pôrodnej, samotného pôrodu, sa posteľ transformuje na rodiacu posteľ. Po pôrode ju naspäť upravia na klasické lôžko. A dve hodiny po pôrode je žena odvedená na izbu šestonedelia. Počas celého pôrodu má žena zachované absolútne súkromie, čo je v Saudských nemocniciach prvoradé.

image

Žena nikdy nejde do pôrodnice sama. To je samozrejme aj u nás, na tom nie je nič nezvyčajné, ale tam ani nikdy nerodí sama. Vždy je pri nej manžel (to ma prekvapilo, ale je pekné že aj tam chcú byť muži účastný pôrodu svojho dieťaťa), svokra, mama, sestra, jednoducho niekto a niekedy aj všetci (toto som nemala rada, na každom rohu som sa potkla o nejakého príbuzného a keď som mala fofri, no nebolo to veľmi praktické). Po pôrode ju prišla pozrieť celá rodina. Pod pojmom celá si predstavte naozaj celá, od uja, tety, sesternice, bratranca, prastarých rodičov a na všetkých na ktorých si ešte spomeniete. Niekedy prišli veľmi skoro po pôrode a bolo im ťažké vysvetliť, že počas prvých dvoch hodín po pôrode, kým je stále na pôrodnej sále ju navštíviť nesmú, ale len na šestonedelí. Vôbec to nevedeli pochopiť a sterilné prostredie im veľa nehovorilo. 

image

Po pôrode žena taktiež nezostáva sama. Počas celých troch až 5 dní, kým je hospitalizovaná je s ňou niekto z rodiny. Napríklad môj kamarát Arabského pôvodu, ale Egypťan, nie Sauďan, bol pri svojej manželke celú dobu hospitalizácie na izbe šestonedelia. Áno ja viem to sa dá aj u nás, ale spolu s nimi boli aj ich tri malé deti vo veku od 1 do 6 rokov. Priznám sa, že toto som nechápala vôbec. Žena po pôrode si podľa mňa potrebuje oddýchnuť a nie počúvať 3 malé deti (a že tie ich boli poriadne hlučné). Snažil sa mi to vysvetliť. 

„ Pre nás je prirodzené keď niekto je so ženou v nemocnici. Ak by sme  boli doma v Egypte, tak niekto z rodiny by strážil deti a ja by som tam bol s ňou sám ale takto sú jednoducho s nami.“

image

Na celom Saudskom prístupe k pôrodom je pre mňa veľa zvláštnych vecí, ktoré sa mi na jednej strane páčili a na druhej som bola proti nim. Ale naučila som sa akceptovať cudziu kultúru. Jednoducho iný kraj iný mrav.

Viac o pôrode v Saudi sa dozviete v mojich ďalších blogoch.