Ako sa rodí v Saudi 5

Ako ma museli vyniesť z pôrodnej sály

V poslednom blogu som opísala obľúbenosť Oxitocínu v Saudskom pôrodníctve. Vysvetlila som kedy a pričom sa Oxitocín používa. Dnes by som rada opísala v akých polohách sa v Saudi rodilo najčastejšie.

Saudské nemocnice sú tie najluxusnejšie nemocnice, aké si len viete predstaviť. V jednom zo svojich blogov som opísala rodiace boxy a vybavenie v nich. Len na krátke pripomenutie, rodiaci box nie je box, ale veľká miestnosť s kúpeľňou, ktorá slúži aj ako čakačka, aj ako rodiaci box.

Rodička miestnosť s nikým nezdieľa, iba s rodinnými príslušníkmi. Takže pocit súkromia je absolútne zabezpečený.

Po prijatí rodičky sa štandartne natočil 3O minútový CTG záznam. Čo v praxi znamenalo, pripútanie na lôžko. Najhoršie ale bolo, že aj po 30 minútach z postele nevstávali.

image

Európsky personál (3 pôrodné asistentky) sa im snažili vysvetliť, prečo prechádzanie alebo sedenie naširoko je vhodnejšie. Niektoré si nechali povedať, ale aj tak im to dlho nevydržalo a nakoniec si ľahli.

Keď som sa staršieho personálu (zväčša Filipínky) pýtala, prečo sa nesnažia edukovať ženy o vhodných polohách na urýchlenie pôrodu, odpoveďou mi bolo: „ Oni sú príliš lenivé aby sa prechádzali.“

A niečo na tom pravdy bolo. Po niekoľkých pokusoch ju presvedčiť aspoň k akému takému pohybu, sme nakoniec aj tak mávli rukou a išli sme si robiť svoju robotu, ktorej bolo požehnane.

Vzhľadom na kreativitu úľavových polôh, si ľahko predstavíte v akej polohe asi rodili. Áno správne, najčastejšou polohou na chrbtes nohami hore. Raz som sa opýtala, či je možnosť si zvoliť aj inú polohu. Nechápavo na mňa pozerali: „Prečo, však potom by sme sa nedostali k žene.“

Nedostali k žene? A potom som pochopila.

Kristellerova expresia. Tlačenie na brucho v druhej dobe pôrodnej. K tejto metóde sa nechcem nijako vyjadrovať, chcem len opísať, ako sa táto metóda prevádza u nás a ako v Saudi.

U nás Vám sestra prevedie Kristellerovu expresia zatlačením predlaktia (prípadne len rukou) na hornú časť brucha (fundus) a  vytláča dieťaťa smerom von. Takýto manéver sa robí vždy počas kontrakcie. 

image

image

U nás sa často ženy vyjadrujú, že jej sestra skákala po bruchu. Verte mi, keby tieto ženy videli to čo ja, žiadna by už o skákaní nehovorila. 

Takže, žena v Saudi rodila na chrbte preto, aby sa k nej malé Filipínky mohli dostať. A to v praxi znamenalo, „skákať po bruchu“. Počas kontrakcie a tuším aj mimo nej, jej skákali s rukami na celé brucho. 

image

Keď som to prvý krát videla, bola som z toho tak v šoku, že ma kamarátky museli bledú vyviesť von z miestnosti a posadiť ma. 

Takto prevedený manéver bol úplne neefektívny a pre ženu veľmi nebezpečný. A to už sa vôbec nevyjadrujem k tomu, aké to pre ňu muselo byť nepríjemné, keď jej dve malé osoby, každá z jednej strany, skáču s rukami po bruchu.

Najsmutnejšie je, že to ešte stále nebola tá najhoršia vec, s ktorou som sa stretla v saudskom pôrodníctve. Vtedy ma vynášali po druhý krát. Ale o tom viac v mojom ďalšom blogu “Ako sa rodí v Saudi”.