6 pravidiel slnenia sa v tehotenstve

Naše staré mamy vždy vravievali, že slnko lieči, a to platí aj pre ženy počas tehotenstva. Naozaj sa slnka nie je treba báť. Dokonca nemusíte mať obavy ani z dovolenky pri mori počas tehotenstva. Slnko má výborný vplyv, ako na našu psychiku a dobrú náladu, tak aj vitamín D je potrebný pre správny vývoj kostí.

Dôležité je si uvedomiť niekoľko málo pravidiel, ktoré ak nezanedbáte, bude pobyt na slniečku príjemný.

1.   Vyhýbať sa priamemu slnku medzi 11.00 a 15.00

Slnečné žiarenie je práve v tomto čase najsilnejšie. Telesná teplota počas tehotenstva je o niečo vyššia, a preto je vhodné sa v tomto čase vyhnúť opaľovaniu alebo sedeniu na priamom slnku. Ak je to možné, ochlaďte sa. Stačí aj sprcha alebo ovlaženie nôh.

2.   Dbať na ochranné pomôcky (pokrývka hlavy, krémy)

Počas tehotenstva sa u mnohých žien môžu vyskytnúť pigmentové škvrny, na tvári v oblasti pier, nosa a očí. Je to zapríčinené práve hormonálnou zmenou počas tehotenstva, ktorá zvyšuje pigmentáciu kože. S kombináciou s UV slnečným žiarením môže dôjsť k tvorbe týchto pigmentových škvŕn.  Pigmentové škvrny môžu po pôrode zmiznúť, ale nemusia. Preto je vhodné, chrániť si tvár klobúkom alebo šiltovkou a kvalitnými a silnými krémami s vysokým UV faktorom. Pretrvávajúce škvrny, nie je to čo chcete, ako spomienku na tehotenstvo.

3.   Dodržiavajte pitný režim

V tehotenstve sa ženy zväčša viac potia a rýchlejšie dýchajú, čo spôsobuje vyšší výdaj tekutín. Preto aj príjem tekutín musí tomu zodpovedať. V letných mesiacoch môže dôjsť k dehydratácií, ak nemáte dostatočný príjem tekutín. Doprajte si preto približne 3-4 litre tekutín denne.

4.   Nezanedbajte kyselinu listovú

Vplyvom intenzívneho slnečného žiarenie môže dochádzať k poklesu hladiny kyseliny listovej v tele. Kyselina listová má veľký význam pri vývoji plodu a to hlavne v I. trimestri. Preto je tak často odporúčané jej užívanie, ako doplnok stravy.

5.   Všetkého veľa škodí

Tehotenstvo nie je najvhodnejšie obdobie pre typické opaľovanie. Slnko je zdravé a nie je treba sa mu vyhýbať, ale trávenie  niekoľkých hodín na lehátku, by som určite neodporúčala. Jednak ležanie na chrbte, hlavne v III. trimestri sa neodporúča, tak ako je aj zvýšené riziko prehriatia organizmu. Vitamín D získate aj z ležania pod slnečníkom. Navyše na jeho tvorbu stačí len pár minút denne na slniečku.

6.   Počúvajte svoje telo

Ak sa aj po pár minútach na slnku cítite zle a skúsili ste už všetko od pitia dostatočného množstva tekutín, ovlažovania si nôh, tela a hlavy, používania vhodných prikrývok hlavy, obmedzte čas na slnku na najnutnejšie minimum.