5 tipov ako pomôcť otočiť sa bábätku dolu hlavou

Poloha zadočkom, odborne nazývaná “koncom panvovým KP” znamená, že dieťatko nenalieha hlavičkou, ale zadočkom alebo nožičkami. Percento takýchto detičiek je síce relatívne malé, ale nie ojedinelé. Dieťatko sa zväčša medzi 32.- 34. týždňom tehotenstva ukladá do svojej fixnej polohy a finálnu polohu zaberá až po 36. týždni. Aj po tomto týždni, stále existuje možnosť, že sa dieťatko obráti do správnej polohy. 

Každá mama, ktorá chce zažiť spontánny prirodzený pôrod bez zbytočných zásahov, je z takejto skutočnosti smutná a ochotná urobiť v podstate čokoľvek, aby pomohla svojmu bábätku „postaviť sa na hlavu“. 
Práve preto som dala dokopy niekoľko alternatívnych spôsobov, ktoré môžete skúšať. Žiadna z nich nie je sto percentná, ale viem posúdiť sama na sebe, že všetko je lepšie ako nečinne čakať.  Každú jednu z týchto metód som si skúsila aj sama na sebe. 

1.    Pozícia s hlavou dolu 

Metóda pre vytvorenie miesta v dolnom segmente maternice. Dieťatko by malo využiť tento priestor prirodzeným ťahom gravitácie, aby sa dostalo do ideálnej pozície na rodenie. Odporúča sa 5 -7 krát za deň, po dobu 30 sekúnd, s rozdielom medzi sebou 15 - 120 minút.

2.   Dolu brehom alebo otvorená koleno - prsná poloha

Dolu brehom – technika sa používa 1 - 3 krát denne po dobu 20 min, vždy po „Opačnej pozícii“. Použite širokú drevenú dosku (napr. žehliacu dosku). Oprite ju šikmo o gauč. Pod hlavu a krk si dajte vankúše pre pohodlie, tak aby hlava nebola zalomená a vy ste mali voľné krčné cievy. Ľahnite si na dosku hlavou dole a nohy položte na pohovku pozdĺž dosky. 

 
Otvorená koleno - prsná poloha – táto pozícia je alternatívou k pozícii „Dolu brehom“, alebo jeho doplnkom. Kľaknite si na mierne rozkročené kolená a položte tvár a hrudník na zem. Pre väčšie pohodlie si pod hrudník položte vankúš, nie pod tvár.

3.   Moxovanie
Je to princíp nahrievania určitých bodov na malíčku nohy, pomocou moxi “palinovej cigary”. Používa sa 1-2 krát denne a najvyššia miera úspešnosti je medzi 34. - 36. týždňom tehotenstva. Pre túto metódu je potrebné vyhľadať odborníka.

 

4.    Dohováranie
Rozprávajte sa s dieťaťom nie len vy, ale aj otec dieťatka. Dohovorte mu, aké je dôležité aby sa otočilo hlavičkou nadol, nielen pre neho ale aj pre vás. Detičky počúvajú a veľa krát aj naozaj spolupracujú. 

5.    Prechádzky a cvičenie
Prechádzky a strečing môžu uvoľniť väzy panvového dna a spojivové tkanivá, ktoré sú oporou pre maternicu a panvu. Uvoľnením týchto väzov sa urobí priestor pre rotáciu a zostúpenie bábätka. Prechádzky a cvičenie pomôžu aj k nasledovnému uľahčeniu pôrodu. 

Podobných alternatívnych metód, ktoré môžete skúšať, je samozrejme oveľa viac. Všetky tieto metódy sú naozaj len alternatívne a v konečnom dôsledku, treba nechať rozhodnutie aj na vašom drobčekovi a jeho osobnosti. Jednoducho mu dôverovať, že sa nakoniec otočí, alebo v opačnom prípade prijať jeho rozhodnutie.