2. deň v nemocnici a narodeninová party!

Nemocnica

Prvé štyri hodiny v nemocnici som strávila na Všeobecnej orientácii. Tu Vám poskytnú v podstate základné informácie o nemocnici, všetkých dokumentoch, ako správne používať hasiace prístroje atď. Celé to viedli Filipinky a ja som z toho nemala absolútne nič. Vôbec som im nerozumela, ten ich prízvuk je pre mňa hotová pohroma, môžem len veriť, že sa to časom zmení.

Keď to celé skončilo ukázali mi moje oddelenie. Po oddelení ma previedol jeden milý Arab, ktorý tam pracuje. Ukázal mi celú pohotovosť od dospelej, detskej, čakární, až po moju malú ženskú pohotovosť. Všetkým ma predstavoval a opisoval, ako to tam chodí. Tak napríklad, to že tu majú oddelené čakárne pre ženy a mužov, to ma neprekvapilo, ale to že majú rozdelenú detskú pohotovosť na chlapčenskú a dievčenskú, tak to som skoro spadla na zadok. Separácia pohlaví už od útleho veku.

image

 


Predstavil ma aj mojím nadriadeným ... charge nurse - staničná sestra, supervisor - asi hlavná sestra, ale že vraj majú aj head nurse – a to je hlavná sestra. Zatiaľ v tom mám zmätok, kto je kto a aká je vlastne ich funkcia, ale verím, že časom nato prídem.

image

Narodeninová párty

Večer ma moje češky zobrali na narodeninovú oslavu ľudí, čo vôbec nepoznám. Povedali, že to bude čisto slovensko-česká párty, tak len nech idem. Párty sa konala v coumpande.

image

Caumpandy sú priestory obohnané múrom a ostnatým drôtom (ak nad múrom vidíte drôt, viete že je to caumpand pre expatriotov). Sú tam domčeky, bazén, telocvičňa, prípadne kaviareň alebo reštaurácia. Sú určené hlavne pre cudzincov, pretože v nich neplatia arabské zvyklosti. Nemusíte tu nosiť abayu, kúpať sa možete v plavkách a stretávať sa muži a ženy spolu.

Párty bola príjemná. Všetci mi dávali rady, ako to tu zvládnuť, spomínali na svoje začiatky v Saudi (pre nikoho neboli ľahké). Ochutnala som veľa nových arabských jedál, na ktorých meno si teraz nespomeniem, ale boli výborné. 

Konečne som sa aj trocha zabavila.